onsdag den 29. august 2012

Trafik-lys.

Mine dage har farver - samme farver som et trafik-lys: Rød/gul/grøn.
Det lyder underligt, men forklaring følger..
 
Det første jeg gør om morgenen, når jeg vågner, er at mærke efter, hvordan jeg har det.
 
Er det en grøn dag, har jeg det godt. Jeg har overskud, energi og er glad. Jeg kan lave lige det jeg har lyst til... måske en tur til byen eller besøg hos venner. Det er også på de grønne dage jeg kan finde på at bage. Jeg kan gå ind og læse alle de blogs jeg følger, og har endda overskud til at skrive en kommentar.
Jeg skal dog passe på, ikke at blive alt for aktiv og glemme mine pauser (hvil) - det er en kunst og er meget svært at overholde, når nu det hele lige går så godt !!
 
En gul dag - er den sværeste "farve-dag". Her vågner jeg med smerter og er trist. Her skal jeg prøve at "snyde" kroppen til at tro at dagen er grøn...... Det kan jeg evt gøre ved at planlægge min dag meget nøje. Jeg skal gi´ mig selv tid til noget af det jeg allerbedst kan li.
F.eks strikke/ sy - jeg skal måske forkæle mig selv med et stykke chokolade.... eller en tur til en garnbutik el.lign.
Nogen gange lykkedes det mig, at ændre en gul til en grøn dag.Andre dage, kan jeg godt glemme det - og den gule dag bliver til en rød dag.
 
Den røde dag, er en øv dag. Jeg har som regel ikke kunnet sove om natten pga "tanke-mylder" og jeg har mega mange smerter fra starten af dagen. Jeg har også en "dræbende" træthed, jeg har bare lyst til at sove..sove og sove - men det er ikke altid jeg kan, pga. tanker.....
Den røde dag, skal jeg passe rigtigt godt på mig selv, og mærke godt efter, hvordan dagen skal tilbringes. I de fleste tilfælde bliver den tilbragt på sofaen eller i sengen. Bare det at stå op og gå i bad, virker som en kæmpe opgave.
 
Da jeg begyndte at gi´ mine dage farver (hørt om det igennem Fibromyalgi-foreningen), blev det nemmere for mig at leve med min trofaste følgesvend: Hr. Fibro. Jeg lærte virkelig at lytte til min krop (har ofte mange samtaler med den... ti hi) og mærke ind til hvordan jeg har det...
Jeg har efterhånden accepteret at mine dage har farver. Jeg har også fået nemmere ved at sige til og fra. Jeg ved jo hvad der venter mig, hvis ikke jeg siger fra - når der er behov for det.
Det er også blevet meget nemmere at forklare hvordan jeg har det, (til dem der kender farve-dage-systemet) og til Kaj skal jeg bare sige om morgenen: "Jeg har en rød dag" - og han ved at så skal han intet forvente af mig, og jeg skal bare ha lov til at være..
 
Sådan er det at leve med fibromyalgi !!
 
Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg elsker de grønne dage - ja, jeg samler simpelthen på dem.!!
 
Intet indlæg uden et par billeder.
I lørdags holdt vi Kaj´s fødselsdag og "ungerne" var her. (heldigvis havde jeg en grøn dag).
Kaj havde lavet et gyngestativ til lille frække Otto
Så der blev sagt: GYNG
 

GANG....
Det sidste stykke tid, har jeg ikke fået skrevet så mange kommentarer, til jeres indlæg - jeg har læst dem, men jeg har haft pokkers mange gule dage..- jeg vender stærkt tilbage..

Ha en dejlig aften.
Kærlig hilsen Hanne

15 kommentarer:

Lene Ravn sagde ...

Hej Hanne.
Jeg har aldrig tænkt,på at dagene kan have en farve. Jeg kan kun nikke genkendende til det du skriver. Jeg vil give dig ret i at en gul dag, er meget svær.
Hvor er han blevet stor,"den lille Otto".

Hanne sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Hanne sagde ...

Hej Hanne

Håber der kommer masser af grønne dage.

Godt ham bedstefar har lavet en gynge til Otto:-)

Kh
Hanne

Er lidt uvenner med blogger;-)

Marianne sagde ...

Kæreste Hanne
Så fint et indlæg - og forklaring ....
Det med dagene i farver er en rigtig god måde at få sagt hvordan man har det - synes selv det er rigtig svært især på de gule og røde dage ....
Super dejlige billeder med Otto og gyngen - han bliver så stort ;) ....
Kæmpe kram og håb om om rigtig rigtig mange GRØNNE dage

Helle Thode sagde ...

Kære Hanne...Kender det alt for godt og sjovt nok så kan mine dage bestemt også passes ind som et trafiklys. Så jeg vil hermed kopiere dit gode tip og også se om jeg på den måde kan få bedre føling med mig selv - så det også for mig kan blive lettere at komme igennem den dag, uanset farve. Kram til dig fra Helle

marion sagde ...

sikke dog en dejlig beskrivelse for kender godt til det du beskriver :-) har nu ikke hr. fibro her er det skam bare øverste sal den er gal med engang imellem. Men tror jeg snupper din ide med trafiklysene :-)

Håber du vågner op til en grøn dag imorgen :-)

Camilla sagde ...

Kære Hanne

Hvilken genial idé med farvekoden. Så slipper man for lange forklaringer på de røde dage, hvor der ikke er overskud til lange ord.

Jeg samler også på de grønne dage :)

Håber du snart får det bedre, og igen kan opleve en grøn dag.

Kær lille gut, ham Otto

Losarinas mor sagde ...

Du har virkelig en fantastisk evne til at forklare og anskueliggøre svære ting.
Jeg husker ( og bruger selv) din forklaring om det gamle H og den nye H. Derved bliver jeg fri for at slå mig selv i hovedet :)

Berit sagde ...

Jeg håber du får mange grønne dage, for det andet er da for trist. Skønt lille barnebarn du har:-)

Sysler fra hverdagen sagde ...

Jeg ville vel nok af hele mit hjerte håber at du kun har grønne dage fremover, hvis jeg ønsker rigtig meget kan det være det hjælper!!

Hvor er han blevet stor og endnu søder ham Otto!!!

Stort kram og glæder mig meget til at se dig søndag.

Marlene

Bedstes Patchwork sagde ...

hej Hanne.
Jeg håber du får flest af de grønne dage, og hurtigt kommer fra gult og rødt, til grønt igen, så du ikke får for mange af de triste dage.
Dejligt gyngestativ Otto har fået, der er nu ikke noget som kan slå en så gammel opfindelse som en gynge, den kan Otto hygge sig med i mange timer. Hvor er han blevet stor, det går hurtigt.
God weekend, jeg håber det bliver af den grønne slags.

Britta sagde ...

Hvor er det rigtigt som du beskriver dagene. Jeg kan virkelig genkende det hele; mine problemer med slidgigt og gigtbetændelse gi'r dagene samme farve som dine. Og det er virkelig ofte svært at forklare hvordan det er at være kronisk syg, så dit trafiklys ta'r jeg til mig... ;)

Dejligt med gyngestativ til den lille gut, så han kan holde bedstefar i sving... ;-)

Kh Britta

Lines sagde ...

Hvor er det en smart måde at forklare folk på hvordan du har det!!!
Jeg håber du havde en af de gode dage i søndags - jeg hyggede mig hvertfald helt enormt.
- mon også du var i vandet i morges?
Knus Line

Hanne sagde ...

Tak for alle jeres dejlige kommentarer.
Hvor er jeg glad for, at flere af jer, kan bruge "mit system" med farve-dagene.
Og ja, Line... jeg havde virkelig en dejlig grøn dag til blogtræf i søndags.
Kh hanne

Kisser Laptern sagde ...

Grønt er godt:b

Hilsen Kirsten